Hoi, ik ben David Booij. Elke maand schrijf ik een nieuwsbrief over in verbinding leven met de natuur en jezelf. Wil je maandelijks inspiratie ontvangen? Geef je hier op:
Het is zaterdag aan het einde van de ochtend en mijn moeder, broertje en ik stappen in de auto naar Groningen. We zijn enthousiast en een beetje zenuwachtig, want vandaag is het tijd voor iets dat al heel lang op de planning staat. Iets waar we zowel naar uitkijken als tegenop zien. Het is tijd voor een ijsbad.
Aangekomen in Groningen stappen we uit bij EdanZ. Een leuke, inspirerende plek waar mensen elkaar ontmoeten voor allerlei uitdagingen op het gebied van persoonlijke ontwikkeling en gezondheid. De sfeer is verwelkomend en knus. We gaan naar een zaaltje waar al een paar yoga-matjes klaar liggen. De trainer verwelkomt ons en het is tijd om te beginnen met de eerste ademhalingsoefeningen.
Dat doen we via de Wim Hof Methode. Een techniek die ik al wel vaker heb gebruikt, maar nog nooit eerder cursus van heb gevolgd. We worden uitgenodigd om op ons matje te gaan liggen en diep in en uit te ademen, eerst rustig en lang, daarna diep in en kort uit zonder pauzes tussen in- en uitademing. Op die manier neemt je lichaam extra zuurstof op en wordt het koolstofdioxide gehalte in je bloed verlaagd. Je voelt dat je hartslag verhoogd, je wordt energiek en alert, en dan na ongeveer 30 ademhalingen is er een rustpauze. Die fase is geweldig! Je voelt ultieme ontspanning, je lichaam tintelt: vaak bij je wangen, voeten, benen of handen. Je voelt je hele lichaam, bent even helemaal in het moment en hoeft helemaal niets; zelfs geen adem te halen!
Vervolgens nemen we een diepe ademteug om bij te komen en volgen nog twee van dezelfde rondes van 30 ademhalingen. De trainer begeleidt dit door de ademhalingen te tellen en organiseert bijpassende muziek. Die muziek was in ronde één rustig en wordt in rondes twee en drie steeds sneller en dynamischer. Ik word erin meegenomen, mijn ademhalingen gaan sneller, waardoor ik nog meer zuurstof opneem en het effect nog groter is. Dan, na drie rondes, is het klaar. Pauze, volledige rust, we mogen een paar minuten zo blijven liggen, helemaal ontspannen, ik val bijna in slaap.
Leerzaam aan de begeleide ademhaling was de focus van de trainer, namelijk: ontspanning. Hiervoor deed ik de ademhalingen altijd via mijn mond, zowel in als uit, terwijl de trainer ons vroeg dat via je neus te doen. Dat maakte dat je minder zuurstof opnam, maar het ontspannende effect groter was. Ook werden we uitgenodigd om zowel de ademhaling als de tussenfase waarin je niet ademhaalt niet te forceren, het was bijzonder om te merken dat ook op deze manier je na drie rondes ademhalingsoefeningen gemakkelijk twee minuten geen adem hoefde te halen.
Dan is het tijd om naar buiten te gaan. We trekken onze zwemkleding aan en verzamelen buiten in een kring om samen op te warmen. We doen een soort squat en de trainer daagt ons uit die heel lang vol te houden. Zo warmen we op en trainingen we tegelijkertijd onze wilskracht: we ervaren dat we het langer vol kunnen houden dan we van onszelf hadden verwacht. Dat is maar goed ook, want na de warming up is het dan toch écht tijd voor het ijsbad.
Er staan twee baden volledig gevuld met ijsklontjes die inmiddels een klein beetje gesmolten zijn, en bij even voelen blijkt dat het inderdaad ijskoud is! We krijgen nog een paar tips mee: wanneer je besluit om te gaan, twijfel dan niet. Stap erin met beide benen, blijf even staan, haal een keer diep adem en ga dan liggen zodat je hele lichaam (behalve je hoofd) onderwater is. Doe dit proces niet twijfelachtig of in kleine stapjes, daarmee maak je het alleen maar moeilijk voor jezelf.
Ik kijk even de kat uit de boom, en nadat een paar mensen mij voorgegaan zijn besluit ik dat het mijn beurt is. Ik stap erin, laat me zakken, en wordt overvallen door een fight-flight reactie: mijn ademhaling schiet omhoog! Mijn lichaam schreeuwt het uit van de schrik. Maar dan gebeurt er iets tofs, langzaamaan krijg ik mijn ademhaling onder controle. Ik blijf liggen en kan mijn lichaam observeren, niet op een cognitieve manier, ik voel gewoon elk deeltje ervan. Het is alsof de aanwezigheid van mijn lichaam naar de voorkant van mijn bewustzijn komt. Ondanks de ijzige kou kan ik ontspannen en vind ik het zowaar lekker om daar te liggen.
Als ik uit het ijsbad stap voel ik me geweldig. Een overwinnaar die zijn eigen grenzen heeft verlegd. Ik voel me trots, op mezelf, en op alle anderen, want iedereen is het aangegaan! De warmte van de buitenlucht komt me tegemoet en samen met de groep drinken we nog een heerlijke warme kop thee in het zonnetje.
Een mooie ervaring en leuk om die samen met naasten te delen. Nu kijk ik er ook weer naar uit om als het straks nog kouder wordt buiten weer koud te gaan zwemmen in een riviertje in de buurt! Naarmate het kouder wordt heeft dat min of meer hetzelfde effect. Hoewel een ijsbad wel echt nog even een stuk grotere shock was.
Voor wie dat ook eens zou willen proberen. Ik vond het echt vet om een keer een begeleide workshop te doen. Van iemand met ervaring die nog weer nieuwe tips en inzichten kon geven. Maar je kan natuurlijk ook gewoon op bijvoorbeeld YouTube een video vinden van de ademhalingstechnieken. En als je het interessant vindt is het altijd mogelijk om buiten koud te gaan zwemmen.
Daarbij wel een grote tip, die werd ook tijdens die cursus meegegeven. Er is een kleine kans dat op het moment dat je die ademhalingstechnieken doet, je flauw valt. Dat is niet erg, zolang je in een veilige, rustige omgeving bent, zittend of zelfs het liefst liggend. Maar doe die ademhalingstechnieken nooit in of naast het water. Als je dan flauw valt, dan verdrink je. De soms viraal gaande video’s doen weleens anders vermoeden, terwijl het echt gevaarlijk is wanneer je hier niet bewust mee omgaat.
Bedankt voor het lezen allemaal! Ook de foto's van deze editie komen uit het noorden van het land, daar was rond 10 oktober het noorderlicht te zien. Helaas heb ik dat zelf niet kunnen aanschouwen, maar mijn ouders wel! Zij maakten deze mooie foto’s, dank voor het delen. Mocht je ook op de hoogte willen blijven van wanneer het noorderlicht te zien is in Nederland: je kunt je bij de noorderlicht jagers inschrijven om een alert te ontvangen.
Lieve groet,
David
Lees je de nieuwsbrief met plezier?
Misschien kan je er ook iemand anders blij mee maken, delen kan via deze link.
Wil je meer? Bekijk alle voorgaande edities in mijn bibliotheek.
De volgende nieuwsbrief verschijnt op 17 november
Ja, het was een bijzondere ervaring, Marije. Daarna een diepe ontspanning. Het was even schrikken, maar het lukte er diep in te ademen en er in te zijn . De moeite waard.
Wauw, wat mooi beschreven! De ademhalingstechniek ken ik en geeft inderdaad diepe ontspanning, maar dat ijsbad?! Dat zou voor mij te ver gaan. Heeft jouw moeder dat wel gedaan?