Dingen die ik waardeerde in 2024
Hoi, ik ben David Booij. Elke maand schrijf ik een nieuwsbrief over in verbinding leven met de natuur en jezelf. Wil je maandelijks inspiratie ontvangen? Geef je hier op:
Het einde van het jaar is altijd de tijd van de lijstjes. Daar doe ik, net als vorig jaar, graag aan mee! Als terugblik op afgelopen jaar en ter ere van het bijna tweejarige bestaan van de nieuwsbrief, deel ik graag wat ik waardeerde in 2024. Van boeken tot gewoontes en van recepten tot mooie muziek. Komt-ie:
Het mooiste en meest verrassende boek dat ik dit jaar heb gelezen is Het lied van Ooievaar en Dromedaris van Anjet Daanje. De roman volgt de levens van verschillende personages over diverse tijdperken, die allemaal op één of andere manier met elkaar verbonden zijn. Het is zo knap geschreven: je voelt je al heel snel verbonden met de hoofdpersonen, hun tragiek en emoties. Je wilt bij ze blijven, hoewel je ook een afkeer voor ze begint te voelen. Het boek is anders dan alles wat ik hiervoor gelezen heb, maar wist me continu te boeien.
Andere boeken die indruk maakten zijn De terugkeer van Hisham Matar en De ontheemden van Amin Maalouf. De terugkeer is een indrukwekkend, waargebeurd verhaal over de auteur die na jaren terugkeert naar Libië, het land van zijn jeugd, op zoek naar antwoorden over de verdwijning van zijn vader. Terwijl het boek gaat over politieke thema’s maakt de persoonlijke en beeldende schrijfwijze dat je meeleeft, en je het boek niet gemakkelijk weg kunt leggen.
In De ontheemden beschrijft Amin Maalouf de zoektocht van iemand die zijn geboorteland verlaten heeft: hij is gewend aan zijn nieuwe thuis, maar mist ook de plek waar hij vandaan komt. Echter als hij terugkeert naar zijn geboorteland is ook daar alles veranderd. Een prachtig boek over liefde, vriendschap en de effecten van oorlog en emigratie.
Het lezen van verhalen uit het Midden-Oosten intrigeert me. Op dit moment lees ik De vliegeraar van Khaled Hosseini, prachtig geschreven en zo ontroerend. Het schetst hoe onbewust je je bent van je privileges, het effect van ouders op hun kinderen en bovenal gaat het boek over vriendschap en de keuzes en offers die je daarvoor moet maken. Een ontzettend mooi boek, maar niet persé een boek waar je rustig van in slaap valt.
Waarbij ik wel gemakkelijk wegdroom, zijn de fantasieboeken van Patrick Rothfuss. Ik heb erg genoten van De Naam van de Wind en De Angst van de Wijze. Ook komt hiervan nog een deel drie, maar daar is de schrijver al jaren mee bezig.
Het meest pakkende boek dat ik heb gelezen is Ik ben Pelgrim van Terry Hayes. Het verhaal begint met een bizarre moord in New York en trekt je vanaf daar mee naar plekken over de hele wereld. Een razendsnelle thriller met verschillende goed uitgedachte plotwists.
De Short Stories boeken van Olly Richards hebben me veel geholpen bij het lezen van boeken in een vreemde taal. Ik ben al een poos bezig met het leren van Italiaans en stapsgewijs kan ik steeds meer. Dit jaar ben ik begonnen met het lezen van boeken. De korte verhalen, in makkelijk taalgebruik en vragen aan het einde om te controleren of je het begrepen hebt, zijn heel fijn. Echt een aanrader, en beschikbaar voor nog 14 andere talen.
Stel je voor: je bent toeschouwer van je eigen begrafenis, wat wil je dat anderen over jou zeggen? Deze oefening uit het boek De zeven eigenschappen van effectief leiderschap van Stephen Covey hielp mij aan het begin van het jaar bepalen wie ik altijd wil zijn binnen de verschillende rollen die ik bekleed. Dat geeft focus.
Dit jaar was het jaar van de grote momenten van het leven. Meerdere vrienden kregen kinderen, vierden het leven tijdens bruiloften of verbouwden hun eerste huis, en tegelijkertijd kreeg ik te maken met gezondheidsproblemen in mijn naaste omgeving en in die van vrienden. Dat zijn de momenten dat je er echt voor elkaar wilt zijn.
Ik heb aandacht besteed aan tijd samen creëren. Zo nam ik mijn ouders individueel mee uiteten als verjaardagscadeau, organiseren mijn vriendin en ik elke maand een verrassingsdate voor elkaar, ging ik voor mijn verjaardag met goede vrienden uitgebreid tafelen in een luxe restaurant, en zijn mijn studievrienden er op de speciale momenten allemaal bij. Die momenten samen waar je er met aandacht voor elkaar kan zijn, die waardeer ik het meest.
Als ik samen ben dan houd ik ervan om dingen te doen: surfen, wandelen, padellen, of natuurlijk spelletjes spelen. De volgende 4 bordspellen waren dit jaar mijn favoriet: 1000 Bommen & Granaten, Dominion, 7 Wonders Duel en Sky Team.
Ook dit jaar kan mijn favoriete gewoonte niet ontbreken: de gezonde, vegan lunch die mijn vriendin en ik op zondag maken voor de hele week. Goed voor onszelf, goed voor de wereld, en het voelt als een cadeautje aan mezelf dat ik elke dag om 12:00 uur ‘s middags mag uitpakken. Favoriete gerechten zijn: couscous met falafel, dille en garam masala kruiden; noedels met wortel, sugar snaps, tempeh en sojasaus en nog steeds de Libanese salade!
Tegenwoordig laten wij onze boodschappen bezorgen. Door Albert Heijn en Pieter Pot. Bij die laatste bestellen we zoveel mogelijk onze houdbare producten zoals pasta, rijst, havermout, rozijnen, kruiden en olie. Doordat alles wordt bezorgd in glazen potten, die je later weer inlevert, zijn de boodschappen verpakkingsvrij! Heel blij dat Pieter Pot na een roerige tijd een doorstart heeft kunnen maken, en inmiddels zijn ook wij voor een heel klein deel eigenaar :)
Ontzettend genoten van mijn wandelvakantie in Cornwall. Er is iets bevrijdends aan het wandelen met een duidelijk doel voor ogen, terwijl je tegelijkertijd de vrijheid hebt om te genieten van de natuur en je gezelschap. Ik schreef hierover al een nieuwsbrief.
De deelauto’s van MyWheels (voor werk of korte afstanden) en SnappCar (lange ritten) hebben me veel geholpen. Wij hebben geen auto en wonende in Utrecht is dat ook niet nodig: met het OV is alles binnen handbereik en wanneer ik toch een auto nodig heb staan de deelauto’s vlakbij, vaak ook nog elektrisch.
Wanneer je minder dan 10.000 km per jaar rijdt, is een deelauto vaak goedkoper dan een eigen auto. Daarnaast had ik een deel van dit jaar een NS Flex Weekend Vrij abonnement, met één lange retourreis per maand al voordelig, en maandelijks opzegbaar.
Dit jaar hebben we onze ramen laten vervangen voor meer isolerend glas en zijn de tochtstrips vernieuwd. Het voelt goed om ook op die manier een stapje te zetten naar een duurzame wereld, en het verschil is gelijk merkbaar!
Ik herontdekte mijn passie voor Rock muziek. Ik luisterde meer dan 70 uur naar Maneskin en zag hen live op Pinkpop, mijn favoriete nummers: Gossip en Are You Ready? Ook genoot ik erg van Linkin Park, helemaal toen hun nieuwe album uitkwam in november met nummers als: The Emptiness Machine en Heavy Is the Crown. Daarnaast ontdekte ik Against the Current en Hot Milk.
Muziek gebruik ik veel om mijn stemming te versterken of beïnvloeden. Zo luister ik om te ontspannen naar de piano muziek van Gibran Alcocer, Fabrizio Paterlini en Nils Frahm, voor een ontspannen en energieke focus naar Bonobo en Niklas Paschburg, voor motivatie naar mijn lijstje met epische (film) muziek en als het tijd is voor niet denken maar doen gaat er techno aan zoals Charlotte de Witte. Jack and the Weatherman raakte me tijdens hun kleinschalige optreden aan het strand in Bloemendaal. Hen zet ik op voor positiviteit en om lekker wakker te worden.
Daar in Bloemendaal voelde ik me erg verbonden met de natuur: het luisteren naar de zee, lopen op je blote voeten, de zonsondergang, surfen en vallende sterren. Maar ook de kleine dagelijkse momenten waardeer ik: als ik bijna thuis ben mijn oortjes uit doen en luisteren naar de stilte, voor ik mijn huis inloop even opkijken naar de hemel om te landen in het moment, en vertragen tijdens het maken van een rustige wandeling.
Dat vertragen heeft dit jaar voor mij extra aandacht gehad. Ik geniet enorm van alle dingen die ik doe en het zien van alle mensen die ik lief heb, maar wanneer mijn agenda helemaal vol staat gaan leuke dingen voelen als een verplichting. Ik heb tijd nodig om te ontprikkelen en onthaasten. Om die reden probeer ik elke week twee dagdelen vrij te houden om te voelen waar ik zin in heb. Op die manier kom ik weer bij mezelf en kan ik vervolgens met meer aandacht voor anderen naar buiten treden.
Een andere bewuste keuze dit jaar was: het doen van dutjes. Omdat het moeilijk was om door de weeks bij te slapen, met name in periodes na het hebben van een griepje, deed ik regelmatig een halfuurtje mijn ogen dicht. Echt fijn om je verzet tegen de moeheid los te laten en bijzonder wat een verkwikkend effect het heeft!
Over zelfzorg gesproken, half november had ik een herinnering in mijn agenda staan: ‘De periode tot de kerst kan soms vermoeiend voelen, en iedereen wordt ziek. Besteed de komende tijd wat extra aandacht aan je slaap en gezondheid. Maak keuzes in wat af moet zodat je met focus en aandacht de belangrijkste dingen kunt afronden voor de kerst’. Dat maakte dat de december drukte me ditmaal minder overviel en ik meer aandacht heb gehad voor slaap, sport en voeding.
Op de feiten vooruitlopend krijgt ook het boek Intentioneel leven van Ernst-Jan Pfauth een plekje op de lijst. Hoewel ik het nog niet uit heb, is het nu al mijn waardering waard. Het boek gaat over bewust kiezen wat echt belangrijk voor je is en daar voldoening uit halen. Ernst-Jan laat zien hoe je door kleine veranderingen meer rust kunt vinden in een wereld die altijd doorgaat. Bijvoorbeeld door offline te zijn, dankbaarheid te oefenen en helder voor jezelf te maken waar je écht gelukkig van wordt. Laatst was hij te gast bij Mark Tuiterts Drive podcast.
Een andere podcast waarvan ik genoot is Over Creativiteit, met name de aflevering waarin hiphop artiesten Sticks en Typhoon in gesprek gaan over hoe zij hun creatieve proces vormgeven. Elke dag schrijven of wachten tot de inspiratie opkomt? En wat kan je doen om je creativiteit te stimuleren? Altijd inspirerend om Typhoon te horen spreken, dan geniet ik daarna nog weer extra van zijn prachtige en eerlijke muziek.
Bedankt voor het lezen! De nieuwsbrief bestaat bijna twee jaar en graag wil ik hem nog beter maken. Wil je 2 minuten de tijd nemen om deze vragenlijst in te vullen en mij feedback te geven over wat je waardeert en wat volgens jou nog beter kan? Je helpt me daar enorm mee!
Hele fijne feestdagen, op een duurzaam en verbonden 2025!
Lieve groet,
David
Blij met deze nieuwsbrief?
Deel hem met vrienden, buren of collega’s door deze link te sturen.
Wil je meer? Bekijk alle voorgaande edities in mijn bibliotheek.
De volgende nieuwsbrief komt op 26 januari.